Vad är en mobiltelefon?

Nästan alla äger idag en mobiltelefon av något slag men vad är en mobiltelefon?
Många tänker direkt på en iPhone när man pratar om mobiltelefoner eftersom dessa är mycket populära, har du behov av att reparera iPhone så finns det företag som arbetar med detta.

En mobiltelefon är uppkopplad till ett mobiltelefonisystem som utgörs av master och basstationer som enheten kopplar upp sig gentemot via radioförbindelse istället för att kopplas direkt till varandra. Genom att lösa det på detta sättet med anslutningspunkter så har man nästintill obegränsad räckvidd så länge man är i räckhåll av en nod.

Förbindelsen görs digitalt vilket möjliggör att förutom tal så kan man skicka och ta emot datatrafik. Dagens mobiltelefoner är lika avancerade som datorer där man kan surfa på nätet och föra videosamtal. Mobiltelefonen är uppfunnen av en Dr. Martin Cooper som då arbetade på företaget Motorola, tillsammans med dåvarande Motorolas VD så utvecklade dessa lätta och bärbara apparater. Vid 67 så började man använda polisradio som Cooper ville vidareutveckla och skapa bärbara telefoner som var färdiga att användas redan vid 73.

Allmänheten fick ta del av mobiltelefoner vid 83 då dom började säljas kommersiellt, anledningen att det tog tid innan mobiltelefonerna kom till marknaden var på grund av tillverkningskostnaderna och priserna ut till kunderna. Dom första telefonerna var stora och klumpiga så det var en begränsad del som införskaffade sig en mobiltelefon.

Dagens mobiltelefoner kallas smarta mobiler eller smartphones och man kan anse detta som en kombinerad telefon och handdator.
Från en första början så hade dessa smarta telefoner ett tangentbord som ersattes med ett simulerat på en pekskärm.
Dessa pekskärmar går sönder rätt lätt eftersom dom är av glas, som tur är så finns det möjlighet att laga mobilskärmen på ett flertal ställen.

Enligt svenska Akademiens ordlista så vill man att man använder uttrycket smartmobil istället för smartphone men eftersom uttrycket är så brett använt så är det svårt att rätta till.
Andra godtagbara namn är touchtelefon, touchmobil, pekskärmsmobil och pekmobil eftersom man då syftar till telefonens pekskärm som är ett kännetecken för en smartphone.

Tack vare utvecklingen av mobilnäten och hårdvaran så har smartphones ändrats till något som förändrat konsumtionsvanor, samhällstjänster och datorindustrin.
När Apples Iphone lanserade så fick marknaden full fart och har utvecklats snabbt sedan dess.
Har du behov av att byta batteri iPhone 6, ta kontakt med en reparationsfirma som erbjuder den tjänsten.

En modern smartmobil är fullpackad med teknik och funktioner som ersätter andra enheter, idag så är det i princip bara en mobiltelefon man behöver för att tillgodose alla sina tekniska behov.
Saker som blivit ersatta av mobiltelefonen men som fortfarande finns att köpa separat är bland annat GPS-navigatorer, digitalkameror och mediaspelare.
Dessa teknikprodukter finns fortfarande och är ofta bättre än det inbyggda i en mobiltelefon på grund av att den lilla storleken begränsar kvaliteten. Däremot så är dessa funktioner i en mobiltelefon helt fullgoda och tillräckligt bra för att tillfredsställa den större delen av användarna.

En smartmobil har ett operativsystem som tillåter användaren att installera program som kallas för appar eller mobilapplikationer.
Operativsystemen idag är antingen Linuxbaserade Android som tillverkas av Google eller Apples IOS. Laga iPhone 6 istället för att återvinna den, det vinner både du och miljön på.

Skillnaden mellan Android och IOS var till en början rätt stora men dessa skillnader har minskat och idag så anser man att båda systemen är likvärdiga i användandet.
Dom olika systemen har trots detta en hel del skillnader och har man lärt sig det ena systemet så kan det vara tufft att behöva byta till det andra systemet.

Dom små programmen som man kan ladda ner hittar man genom en portal som tillhandahåller viruskollade och kontrollerade appar.
Apparna varierar från funktionalitets-ökande program till ren underhållning och spel, det finns mobiltelefoner som är skapade för att ge en trevlig spelupplevelse.
Ett mobilbatteri slits rätt kraftigt av normalt användande av mobiltelefonen, byta batteri iPhone 7 enkelt hos reparatör.

Det har finns andra operativsystem till smartmobiler där vissa fortfarande används och andra blivit nerlagda på grund av stor konkurrens. Några av dessa operativsystem heter Windows phone, Symbian, Blackberry OS och Windows mobile. Många tillverkare har haft egna operativsystem som dom numera lagt ner till förmån av Android från Google.

Dom smarta telefonerna har följt med i utvecklingen av mobilnät och idag har man precis börjat få igång den femte generationens mobilnätverk (5G).
Utöver mobiltäckning så har en modern mobiltelefon Bluetooth, NFC och GPS som används för kommunikation.
Bluetooth är ett protokoll som används för kommunicering med andra enheter inom 10 meters räckhåll, vanligaste användningsområdet är trådlösa headset eller hörlurar för musik eller samtal men kan även användas till överföring av data, filer och internetdelning. Laga Samsung om din bluetooth slutat att fungera.
NFC används till kontaktlösa överföringar där man betalar med sin mobiltelefon istället för bankkort, räckvidden ligger på någon centimeter och börjar bli mer och mer populär.
GPS är enbart en mottagare som tar emot lokaliseringsdata från satelliter så man kan ta fram vad man har för position med cirka tre meters noggrannhet, man kan även utan GPS avgöra vart man är genom mobiltäckningen och triangulering av sin position via noderna, detta kallas för assisterad GPS (A-GPS)

Skärmarna varierar kraftigt mellan mobiltelefonerna där både storlek och upplösning varierar, från början så var skärmarna tryckkänsliga men detta har övergått till kapacitiva skärmar.
En kapacitiv skärm skickar ut en spänning och känner av kroppens naturliga elektricitet och ledande förmåga och räknar ut med hjälp av motståndet som blir vart man pekar.
Laga Huawei om du fått en spricka i din skärm.

Från en början så var skärmarna lite mindre på grund av tillverkningskostnader men har ökat i storleken och landat runt 6 tum i storlekarna idag.
Större storlek på skärmen gör det lättare att läsa vad man skriver eftersom både tangentbord och texten man skriver får plats samtidigt, på mindre skärmar så fick inte allt plats utan man fick scrolla runt texten för att kunna läsa vad där står.

Moderna pekskärmar har något som kallas för multi-touch vilket innebär att man kan använda mer än ett finger samtidigt på skärmen, detta möjliggör lite mer avancerade kommandon med fingergester. Ett exempel på detta är att man kan ändra storleken på en text man läser genom att dra isär eller föra ihop två fingrar på skärmen.
Bor du i Malmö så kan du leta upp företag som erbjuder iphonereparation Malmö om du har en trasig mobilskärm eller dåligt batteri.

Smartphones har så kallade assistenter som möjliggör styrning via rösten, man kan alltså be telefonen ringa upp en viss kontakt eller starta en app.
Experiment görs för att möjliggöra styrning av ögonkontakt, tankar och ljudlöst tal.

Det finns alltså någon slags mobiltelefon, surfdator eller surfplatta i nästan alla hem i Sverige och det ökar hela tiden eftersom numera krävs det en smart telefon för att kunna identifiera sig genom mobilt BankID. Allt fler banker väljer att endast erbjuda detta alternativet på grund av att det är det billigaste alternativet och att många föredrar detta sättet att identifiera sig på.
Att göra alla sina bankärenden genom sin mobiltelefon är möjligt idag utan någon kontakt med bankpersonal och genom införandet av Swish så har användandet av kontanter minskat drastiskt.
Har din telefon gått sönder och du behöver reparera den för att kunna betala räkningar så kontaktar du ditt närmsta företag för mobil lagning.

Myndigheter och företag övergår allt fler till digital post där Kivra är väldigt bekvämt och enkelt att använda via sin mobiltelefon.
Att skicka in kassakort för sin A-kassa eller ansöka om föräldrapenning gör man enkelt genom att identifiera sig i sin smarta telefon.